WELSH CORGI PEMBROKE

 


Fajtaleírás
 

  Származását tekintve Skandináviáig kell elmennünk az 1100-as évekig, ahol ősét a sziklás partokon madarak vadászatára használták. Felmenői között biztosan szerepel a svéd Vallhund és feltehetőleg a Lundehund is. A vikingek vitték magukkal Nagy-Brittaniába, ahol a farmok éber őreivé válltak, távol tartva a ragadozó állatokat a háziállatoktól és vehemens vérmérsékletének köszönhetően a haszonállatok terelését is velük tudták megoldani, mely később a fő foglalkozásukká vált. Kevesen gondolnák elsőre, hogy a corgi marhaterelő kutyaként dolgozott, de aki megismeri, hamar megérti, hogy ez nem is olyan lehetetlen. Karakteres, akaratos, kommunikatív és ma már csak szórakozásból ugyan, de annak idején komoly szándékkal csipkelődött a bokába. A marhák lábai között könnyen elevickél és egy-egy rúgást is ki tud kerülni méretének köszönhetően. Amit kitalál, azt véghez viszi. Ettől corgi a corgi.

  A Pembroke welsh corgi egy aktív, rendkívül intelligens és barátságos kutya fajta, aki egyértelműen kitűnő társ. Játékos, leleményes és kiváló jelzőkutya. Remekül érzi magát a nagyvárosban és vidéken is, nagyon alkalmazkodó és bárhol könnyen tartható. Édes, rókaszerű feje, hosszú teste és tömzsi, rövid lábai szokatlan külsőt kölcsönöznek  neki, mely ugyanakkor mókás, de adottságait egy corgi stílusosan viseli.
  Némelyik pembroke welsh corgi farokkal születik, némelyik pedig farok nélkül. Kétségkívül egyfajta „plusz”-ot ad a faroknélküliség, hiszen ezáltal jól kivehetővé válik a kerek fenékforma, mely a corgi jellegzetes mozgásával párosulva elragadó.

Írta:
Török Alexandra

Standard

Általános megjelenés: Mélyre állított, erőteljes, robosztus, éber és élénk, szubsztancia és szívósság benyomását keltve kis formátumban.

Karakter: Merész és ügyes.
Wesen: Fölényes és barátságos, soha nem ideges vagy agresszív.

Fej és koponya: A fej formája és kinézete rókaszerű, élénk és intelligens kifejezéssel. A koponya a fülek között meglehetősen széles és lapos, mérsékelt stop. A fang és a koponya hosszának aránya 3:5. A fang enyhén elhegyesedő. Az orr fekete.

Fang/harapás: Erős állkapocs tökéletes, rendezett és teljes ollós harapással, melynél a felső metszőfogak közvetlenül az alsókra nyúlnak és a fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.

Szemek: Jól elhelyezkedők, kerekek, közepes nagyságúak, barnák, a szőrzet színéhez illően.

Fülek: Felállóak, közepesen nagyok, enyhén lekerekített végekkel. Az orrhegyet a szemmel összekötő képzeletbeli vonal meghosszabbításának a fülhegyen keresztül vagy kissé mellette kell haladnia.

Nyak: Arányosan hosszú.

Mellső rész: A mellső végtagok rövidek és olyan egyenesek, amennyire csak lehetséges, a felkar szorosan illeszkedik a mellkas ívéhez. Erős csontozat. A könyök szorosan a testhez simul, sem nem lazán, sem nem túl szorosan. A lapockák jól elhelyezkedők és derékszöget zárnak be a felkarral.

Test: Közepesen hosszú, jól ívelt bordákkal, az ágyék nem rövid, felülről nézve enyhén elvékonyodó. A hátvonal egyenes. A mellkas mély és széles, a mellső lábak között jól lenyúló.

Hátsó rész: Erőteljes és hajlékony, jól szögelt térdekkel. A lábak rövidek, erős csontozattal. A csánkok hátulról nézve egyenesek.

Mancsok: Oválisak, erőteljesek, jól ívelt és szorosan elhelyezkedő lábujjakkal, a két középső lábujj enyhén a két külső előtt áll. A talppárnák erősek. A körmök rövidek.

Farok: Rövid, előnyben részesítendő a természetes rövid farok.

Jármód/mozgás: Szabad és aktív, sem nem laza, sem nem kötött. A mellső végtagok, anélkül, hogy túlságosan felemelné őket a kutya, jól előre nyúlnak, a hátsó végtagok tolóerejével összhangban.

Szőrzet: Közepesen hosszú, egyenes, sűrű aljszőrzettel, sohasem puha, göndör vagy drótos.

Szín: Egyszínű vörös, sable, őzbarna, fekete cser jegyekkel, fehér jegyekkel a végtagokon, a szegyen és a nyakon, vagy anélkül. Egy kis fehér a fejen és a fangon megengedett.

Méret/súly: Marmagasság kb. 25,4-30,5 cm.

Súly: kanok 10-12 kg, szukák 10-11 kg

Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.